1 Ağustos 2014 Cuma

Cocuklarla hayat 1...Cocuklarla Aracta nasil Basedilir?



Ramazandi bayramdi tatiller derken uzun suredir  ciddi ciddi blogun basina gecip biseyler  yazamadim.. ama bayram tatilinden donup bir sonra ki tatile cikmadan konuyla da yakindan ilgili biseyler karalamak istedim..

Tatil herkes icin bir ihtiyac bence kesinlikle bir luks  degil..ozellikle cocuklu insan icin "cocuklarla nereye gideyim otur oturdugun yerde" gibi dusunceler cok yanlis hem cocuk hem de anne icin inanilmaz bunaltici olup cok kotu sonuclar dogurabiliyor..Bu yuzden imkan buldukca uzak yakin demeyip biryerlere kacmak lazim en azindan hava/ortam degisikligi icin..

Elbette ki cocuklu insana tatil daha cok lazim ama bir okadar da zorluklari var oyle ki tatilde onlarla basedebilmek  ancak teker teker her asama ele alinip incelenebilir hepsi ayri tez konusu;))

Ben bugun daha tatile giderken yolda baslayan sendromu ele almak istiyorum..o kucucuk arabada,kapali bir ortamda cocuk cildirmadan nasil oyalanir,sakinlestirilir,araba kullanan baba cileden cikarilmadan yolculuk nasil nihayete erdirilir..

Oncelikle sunu kabul etmek lazim ..ozellikle uzun yola gidenler icin cocuktan  kapali bir ortamda ustelik kemerle baglanmis bir sekilde surekli oturmasi bekleniyor bu gercekten onlar icin sikici birsey,sonucunda eglenecegi bir ortama gidiyor olsa bile buna ulasmak icin bukadar sikinti cekmesi getektigini algilamasi oldukca zor zaten biz de cok fazla sikiliyoruz bunu da itiraf edelim.

Oyleyse yola cikmadan tamamen cocuga endeksli bir program yapmak lazim amaan oyle boyle gecer nasilsa dememeli..Tecrubelerime dayanarak yapilabilecekleri asagida siraliyorum;


  • Mutlaka sevdigi oyuncaklari yaniniza alin ve onemli olan bunlari cocuk digerinden sikildikca tek tek verin.
  • Mutlaka atistiracak meyve,kuru kayisi gibi atistirmalik oyalancak birseyler alin.
  • 2yasa kadar olan bebeklerde parmakla elle oynanan oyunlar,disardaki araclari,agaclari saymalar,renklerini soylemek,sarkilar soylemwler baya oyaliyor ama 2yasindan buyuk cocuklarda daha creative oyunlar bulmak gerekiyor.
  • Yaninizda mutlaka poset bulundirun biseyler atistirinca fazla su ve sut icerse trafik oldugunda araba tutabilir ve kusabilir.
  • 3yasindan buyuk cocuklarda aktivite dergisi alirsaniz yaniniza bu onu baya bir oyalar.
  • Masal kitaplari da eglenceli bir seklde okunursa ise yarar.
  • Sevdikleri Sarkilar beraber soylenip dinlenebilir.
  • Aslinda yolculuk cocugun uyku saatine denk getirilirse cok daha kolay olur.
  • Cocuga mumkun oldukca bagli/kilitli oldugunu hatirlatmayacak Eglenceli oyjnlar oynatmak gerekir.
  • Hemen telefona tablete sarilmayin ama is cigirindan ciktiginda sürucunun de dikkatini dagitmamak icin en son care basvurulabilir.
   En kotusu de arabayi siz kullaniyorsaniz ve cocuklar arkada yalnizsa ozaman ..Tatile giderken değil ama çok uzak olmayan mesafelere o şekilde gittik tam bir kaos gerçekten.Boyle bir durumda tam techizatli olmanizi öneririm her turlu alternatifi önlerine yigip siz de yola konsantre olarak trafik olmaması için dua etmekten başka çare kalmiyor her ne kadar istanbul için imkansiz olsa da Allahtan umut kesilmez..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder