23 Aralık 2014 Salı

Kayip Bulmada yeni bir sistemle cigir acildi!!


  Cocuklari koybolan anneleri tv de gordukce insanin ici aciyor gercekten..Allah kimseye yasatmasin ama bu haberi okudugumda gercekten cok mutu oldum ve hemen sizinle paylasmak istedim..

   Amerika'da  çocuğu kayip bir annenin çocuğunu arama mucadelesiyle başlatılan bu sisteme cocugunun adi "Amber Alarmi" deniyor.Amber Hagerman kacirildiktan 3gun sonra olu olarak bulunmus maslesef.Amber in kaybolmasiyla baslatilan bu sistemde kayip hakkında bilgi  kisa surede tv,sms,internet,Trafik levhalariyla butun halka duyuruluyormus.

Turkiye'de de 7 Kasimda bu sistem uygulanmaya baslanmis ve 1ayda 10 çocuk bulunmus!!
Ankara'da  yaşayan 13 ve 16 yaşlarındaki kardeşler, 27 Kasım’da evden çıkmis ve kardeşlerden bir daha haber alınamamis. Ankara polisi, kaybolan çocuklar için seferberlik ilan etse de bir sonuc alinamamis.İki kardeşin fotoğraflarını ve bilgilerini Mamak’ta yaşayan vatandaşlara mesaj atan emniyet, çocukların görülmesi halinde 155 ihbar hattını aramalarını istemis.Cep telefonu kullanıcılarının okumama ihtimaline  karşı da ‘kayıp çocuk mesajı’, telefonu bloke edecek şekilde programlanmis.Bu durumda cep telefonunu kullanmak isteyen bir vatandaş kayıp iki kardeşle ilgili mesajı okuduktan sonra telefonu aktiflesiyormus.. Böylece polise ulaşan bilgi mesajlarıyla çocuklar 3 günde nihayet bulunmuş.

Sistem su sekilde uygulaniyor;
Kayıp çocuk veya yaşlı ihbarı alındığında önce ‘vahim kayıp olup olmadigi değerlendiriliyor.
Değerlendirmeden sonra kayıp kişinin tüm bilgileri, fiziki özellikleri, üzerindeki kıyafete gelene kadar tüm detayları sisteme aktariliyor. Sisteme girilen bilgiler hemen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) iletiliyor.
Ardından da çocuğun kaybolduğu bölge, ilçe veya mahalledeki herkesin cep telefonlarına SMS, MMS (multimedya mesajla fotoğraf ) bilgiler gönderilirken, sabit telefonlara da sesli mesaj bırakılıyor.
Twitter’da ‘kayıp alarmı’yla açılan hesapta, kayıp kişilerin bilgi ve fotoğrafları paylasiliyor.

Bu tur sevindirici gelişmeler duymak gerçekten çok güzel..umarim kimsenin çocuğu veya yaslisi kaybolmaz ama kaybolan için de içimde bir umut kabarcigi olustu bu sistemle..siz ne dersiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder