23 Nisan 2014 Çarşamba

Bebeklere 2 yasina kadar neleri yedirmemeliyiz?



   Bebekler icin beslenmenin temel amacı, uygun büyüme ve gelişmenin sağlanması ve besin eksikliğinin engellenmesidir. Beyin gelişiminin ve buyumenin en hızlı olduğu 0-2 yaş arası dönem, beslenmenin en önemli olduğu zamanlardır. 0-2 yaş arasında dengeli bir beslenme ile birçok akut ve kronik hastalıklar engellenebilir ya da hafif geçirilir… Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, bebeklerin 1 yaşına kadar yememesi gereken gıdalar asagidaki gibi sıralanmaktadır:


  1.  Bal, birçok çiçek tozundan oluştuğu için yüksek dozlu alerjen bir besindir. İçindeki alerjik maddeler yetişkinler için önemli değilken, bebeklerde tehlikeli sonuçlara neden olabilir,hatta benim kizlarim alerjik bunyeli oldugu icin 2yasina kadar vermiyorum onun yerine bol bol keci boynuzu pekmezi yediriyorum ki benim de polen alerjim oldugu icin alerji doktorum bana bali yasaklayip onn yerine keci boynuzu pekmezi yememi onermisti.
  2.  Yumurtanın beyazi, protein yapısı nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. 
  3.  İnek sütü de alerji riski taşır. 1 yaşına kadar direkt içirilmemelidir ama evde yoğurt mayalarken kullanılabilir. Yoğurt haline geldikten sonra inek sütünün protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri kalkar. Yoğurt çok faydalı bir protein kaynağıdır, 6. aydan sonra bebeklere her gün verilmelidir. İnek sütü ayrıca bebeklerde demir eksikliğine ve kabızlığa sebep olabilir. 1 yaşından sonra inek sütü günlük en fazla 500ml (2 su bardağı) tüketilmelidir,fazlasi yine demir eksikligi yapabilir.
  4.  Karaciğer haricinde tüm sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere hiç verilmemelidir.
  5.  Kafein ihtiva eden kahve, kakao, çikolata gibi besinler. Kafein bebeği sinirli yapabildiği gibi ayrica kalsiyum ve diğer besleyici maddelerin emilimini de engeller.
  6.  Çay, hiç besleyici yoktur ve çocuklarda kansızlık yapabilir. Çocuk beslenmesinde 1 yaşından sonrada da yeri yoktur. 
  7.  Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri sebebiyle zararlıdır. 
  8. Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları, puding 1 yaşına kadar verilmemelidir. 
  9.  Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce bebeklere verilmemelidir.Bu tur gıdaların içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları ve bazen de granül hale getirilmiş kemik içermeleri nedeniyle zararli olabilirler.Hatta bunlarin ben sahsen 2yasindan once verilmesi taraftari degilim. 
  10.  Sebzelerden de mantar,domates,bakla, nikotin iceren patlican,gaz yapma riski fazla olan karnibahar lahana gibi sebzeleri 2yasindan once vermemelisiniz.Benim kizlarda cok fazla gaz problemi olmadigi icin pirasa,kanibahar,lahana,nohut,kurufasulye 2yasindan once de rahatlikla yedirdim ama patlican,bakla ve mantar dan uzak durmak gerekir.
  11. Cok fazla salcali baharatli yemeklerden de uzak durmak gerekir
  12. . Meyvelerden de cilek alerjik etkilere neden olabilir. 
  13.  Ayrica kuruyemis,sakiz gibi yerken problem olusturabilecek seylerden de uzak durulmasi gerekir ama tabii ki findik,ceviz mutlaka rondodan gecirilerek yedirilmesi gereken cok yararli besinlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder