28 Nisan 2014 Pazartesi

evde kefir mayalamak..

 
 Bu kadar isin arasinda bir de onunla mi ugrasacagiz demeyin,inanin cok kolay,yogurt mayalamaktan cok daha kolay ve inanilmaz yararlari var.

sindirim sistemini kuvvetlendiriyor

alerjik reaksiyonlardan koruyucudur

bagisiklik sistemini guclendirir.

antioksidant(kanser karsitidir)

cocuklarda kabizlik ve ishal gibi bagirsak problemlerinde yarar saglar.

gebelikte kullanilirsa anne ve bebekte obesiteyi engeller.

 Kanser basta olmak uzere bir cok hastaliga karsi koruyucu etkisu vardir.Prof.AhmetAydin cocuklara sut icirmeyin yigurtve kefirverin diyor,yani kalsiyum acisindan da cokzengindir.Gunde 1 bardak icebilirsiniz cocuklariniza da gonuk rahatligiyla icirebilirsiniz.Ayran niyetine icmiyorlarsa daicine cilek veya muz koyup rondodan gecirebilirsiniz.


 Gelelim nasil mayaliyacaginiza.oncelikle kefir mayasi bulmaniz gerekiyor tabii ki..

Kefir mayasini resimde goruldugu gibi bir kavanozun icindeki  soguk sutun icine koyuyorsunuz  ve kavanozun agzini peceteyle lastikliyorsunuz,kapak kapatmayin cunku hava almasi gerekiyor.Bu kavanozun uzerine herhangi birsey ortmeden disarda bekletiyorsunuz,yaklasik 24 saat sonra yogurda yakin biraz sulu olmak uzere koyulasinca kefiriniz hazirdir.(kisin daha cabuk olmasi icin kalorifer peteginin uzerine de koyabilirsiniz.)

kefir hazir olunca icindeki kefir mayasini suzup aliyorsunuz ve mayayi bir bardagin icine koyup uzerine az bisey kefirinizden veya sadece sut koyarak ayni sekilde peceteyle lastikleyerek buzdolabinda mayanizi ayrica muhafaza ediyorsunuz,birdahaki kefir yapiminda bu mayayi yikayip yine sutun icine atacaksiniz.(eger mayaniz kefirin icinden 2 tane olarak ciktiysa sasirmayin 1 tane daha extra mayaniz oldu demektir birini yakinlariniza verebilirsiniz .)

kefirinizi suzdukten sonra yine kavanozda agzina artik kapagini kapatarak buzdolabinda sakliyabilirsiniz. 3/4 gun icinde bitirmenizi tavsiye ederim.


Afiyet sifa olsun..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder