22 Mayıs 2014 Perşembe

2yas sendromuna farkli bir bakis acisi..



  Doğum stresi,bebeklik donemi derken sira geldi 2yas sendromu stresine..Aslında bu ailece yasanan bir  bunalim donemi bunu cocuktaki bir hastalikmis gibi düşünmek yanlis,tipki yenidogan bakimi emzirmeye adepte olmak,dis cikarmak ,emeklemek, yürümek gibi  bu da geçici bir donem..evet çok zor,sabir gerektiren biraz uzun sürebilen hatta 3yas ve 4 yas turevleri de olan bir donem  ama  inanin gecici bir süreç...
 Bizim evde bu sendromun 2turlusu de var küçük kizim 1,5yasindayken 2yas sendromu belirtilerini gostermeye basladi,istedigi şey olmayinca kendini yerden yere vurmalar,cigliklar ablasinin sacini basini yolmak, üstünü basini çekiştirmek gibi agresif hareketlerin hepsini görmek mümkün.
Ablasinda da 3/4yas türevlerini yasiyoruz,istediği şeyi daha  bilincli olarak sonuna kadar diretmek,bu arada sunulan herturlu alternatif öneriye isyan,ciglik ,bagirma,tekme atma,özellikle sokakta yeni oyuncak tutturma aninda yasanan kaos..

 Bu süreçte her zorlandigimizda asagidaki maddeleri gözden geçirip belki biraz durumu minimize edebiliriz;

  • Relax!! Unutmayin o size savaş acmis düşman kuvvet değil gece uyurken göründüğü gibi masum yavrunuz ve şuan göründüğü kadar güçlü değil aslında!!
  • Bu saglikli bir büyüme sureci ve sevinin  o bir bebek değil size olan muhtacligindan kurtulmaya calisan güven duygusu cikmazini asmis,kendinin de bir birey olduğunu ispatlamak için uğraşan bir çocuk artik!
  • O sinir krizi aninda sadece başka odaya gidip sakin olmaya calisin onunla cikar savasina gitmeyin,rahat birakin istediği kadar bagirsin o anda sizi anlamiyacak zaten!
  • Her istediğini bagiriyor sinirleniyor diye yapmayin sizin için kesinlikle hayir olan şey yine değişmesin o zamanla hayirin gerçek manasini anliyacaktir..
  • Sinir harbi başlamadan once alternatif sunun ya da yasi daha küçükse dikkatini başka noktaya çekmeye calisin,ben içinden cikilmaz oyuncak kavgalarında en son o oyuncagi ortadan kaldiriyorm ve sorun çözülüyor genelde..ama ilk etapta kardeş kavgalarına çok müdahale etmemeye calisiyorum.
  • Ağlama krizi geçene kadar kendine ve yanindakine zarar vermiyecegi bir odaya koyup sakinleşince ckmasini söyleyebilirsiniz.
  • Cocugunuzun ac ve uykusuz olmamadina ozen gosterin bu zamanlarda daha sinirli olur.
  • Hergun disari cikarip hava aldirmaya,parka goturmeye sosyal ortama karistirmaya calisin,onu rahatlatacaktir.
  • İnanin büyük kizima karsi kararli tutum sergileyince bir sure sonra siniri yatisip gelip özür diliyor o anda her istediğini yapsam bunu bir yöntem olarak hep sürdürecek.
  • Bu sinir krizi sokak ortasında da olsa ayni şekilde sakinleşmesini beklemekten başka çare yok,merak etmeyin sizinle ayni durumu yasayan çok insan var kimse gaddar anne olduğunuzu düşünmez..
Ve unutmayin daha ergenlik,genç kizlik  delikanlilik dönemleri de gelecek sabrinizi şimdiden tuketmeyin o zamanlara da saklayin..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder