10 Mayıs 2014 Cumartesi

Ek gidaya gecis kaosu ve dikkat edilmesi gerekenler..




 Dogum,emzirme,sut gelir mi,emer mi, nasil bakarim  streslerinden sonra sira geldi ek gidaya gecis stresine..Ben ilk kizimda cok heyecanlanmistim agzina kasikla biseyler vermek cok farkli bir sey gibi gelmisti.

Aslinda dikkat edilmesi gereken bazi maddeler var onlari bildikten sonra alisiyo insan bu ise de..
Ek gidaya geciste en ideal ay 6.aydir artik anne sutu yeterli olmaz daha yogun birseyler yeme ihtiyaci hisseder yutma becerileri gelisir.Doktorunuz gerekli gordugunde 4.ayda da baslanabilir ama bebeginiz doyuyorsa kilo alimi normalse gerek yok.

Ek gidaya geciste dikkat edilmesi gerekenler


  • Bebeginizin ilk vereceginiz gidayi kolayca kabul etmesi icin onun ac olmasina dikkat edin.İlk olarak cay kasigiyla tattirin,begenip begenmedigine tepkisine bakin eger hoslanmadiysa  3gun ara vererek tekrar deneyin.
  • Yeni gidalara karistirmadan tek tek ve 3er gun arayla vererek baslayin.Ornegin 3gun havuc verip cocugun buna alerjik olarak bir reaksiyon gosterip gostermedigini kontrol edip digerine gecebilirsiniz.
  • Bebeginizin yutma becerisi tam gelismemis olabilir cok sabirli olup zorlamamak gerekir.
  • Yeni gidalar once cok az miktarda verilip zamanla yavas yavas arttirilmalidir.
  • Her yeni gidada bebegin kakasinda renk ve yogunluk degisecegini bilip panik olmayin.
  • 12.ay a kadar besinlerine seker ve tuz ilave etmemelisiniz.
  • Bebege verilecek butun gidalar taze ve katkisiz olmali.
  • İlk etapta  ogunluk hazirlamalisiniz ve oda isisinda fazla bekletmemek gerekir.
  • Dis cikarma suresince bebek huzursuz ve istahsiz olabilir israr etmemek gerekir.
Bebeginize ilk verebileceginiz gidalar

Yogurt
İnek sutu 1yasina kadar verilmemesi gerekiyor ama inek sutuyle mayalanmis yogut yedirebilirsiniz.(cougunuza mutlaka kendiniz yogurt mayalayin.)

Meyve puresi

Elma,armut gibi meyvelerle baslayabilirsiniz Meyvelerde de 3gun kuralini uygulayin.Portakal Gibi asitli gaz yapici meyvelere daha sonra gecmeniz tavsiye edilir.

Sebze puresi/corba

Sebzelerde de teker teker ya da en fazla iki sebze karistirilip alerji riskine karsi 3gun bekleme kuralina uymaliyiz.Sebzelerin besin degerini kaybetmemesi icin pisirme sekline dikkat edilmeli.Oncelikle havuc,patates,kabak gibi sebzelerle baslamak gerekir ve corbayi irmik ya da princle pisirebiliriz.
Bebeklerin corbasina 12.aya kadar asagidaki sebzeler kullanilmaz;

Lahana,
Karnibahar
Pirasa
Domates(alerji riski fazladir kullanilmayabilir.)

2yasina kadar verilmeyecekler
Bakla 
Patlican
Mantar

Ayrica et suyu,kirmizi et,tavuk,kiyma 7.aydan sonra ilave edilir.Mercimek corbasi,tarhana corbasi da 8.aydan sonra verilir.

Balik da 1yasina kadar verilmemesi gerekenler aradindadir.

 . 6.aydan itibaren kahvaltilik karisimlara da basliyabilirsiniz ya da cicibebeyle aksamdan suda beklettiginiz beyaz peynir ve yumurta sarisi koyarak anne sutuyle/sicak suyla karistirarak kahvalti hazirlayabilirsiniz.(yine bunlari da alerji riskine karsi tek tek deneyin yumurta alerjisi bebeklerde  cok yaygindir.)
Tabii ki yumurtanin beyazini  ve bali da 1yasindan once vermiyoruz.Pekmeze de birkac ay sonra basliyabilirsiniz.(ozellikle keci boynuzu pekmezini tavsiye ederim.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder