1 Mayıs 2014 Perşembe

Boza nin yararlari ve evde boza yapimi..


Kis aksamlarinin  vazgecilmez iceceklerindendir boza.. uzerine leblebi,findik,tarcin(hatta yer fistikli benim favorim) muthis lezzet..Ben bu kis bol bol yaptim evde.

İnanilmaz da faydalari var;

  1. Cocuklarin kemik gelisimine cok yarari var.
  2. Bagirsak florasini duzenliyor
  3. Zengin karbonhidrat,protein ve B vitamini iceriyor.
  4. Enerji verir.
  5. Kansere karsi da etkili
  6. Kisin gecmeyen oksuruk icin de hatiri sayilir faydasi var.
Simdi gelelim bol bol icmek icin ve en temiz sekilde cocuklarimiza icirebilmek icin nasil evde yapacagimiza..

Malzemeler;
Yarkm kg asurelik bugday
3yemek kasigi princ
1su bardagi boza(maya yapmak icin)
Seker(damak zevkinize gore ama baya seker aliyor.)

Bugdaylari dudukluye koyun uzerini 4parmak gecicek sekilde su ilave edin ve agzini kapatip yarim saat pisirin.(duduklu de pisirmenizin amaci bugdaylarin iyice pisip acilmasi)

Dudukluden sonra bugdaylari tencereye alin uzerine princleri koyarak ve suyu kalmadiysa uzerini yine 3parmak gecene kadar su ilave edin ve iyice pisirin,bu suyu da cekip iyice koyulassin ve bugdaylar iyice acilsin,bu arada princler de piser tabii.Pisme islemi bitince suzme islemini kolaylastirmak icin bugdaylarinizi blenderdan gecirin.

Bundan sonra artik yavas yavas bugdaylarinizi Demir suzgece azar azar koyup kasikla iyice ezin,gerekirse tekrar tekrar suzgecten gecirin iyice  bugdayin sadece kabuklari kalsin suzgecte.

Suzme islemi de bittikten sonra bakin kivaminiz cok koyuysa biraz su ilave edebilirsiniz.Simdi 3/4su bardagi seker ilave edin(seker sizin damak zevkinize kalmis)

En son 1su bardagi bozanizi da maya olarak icine karistirip tencerenin agzini kapatarak ve uzerini de kalin bir ortuyle orterek bir koseye kaldirin.(kalorifer peteginin uzerine koymayin ve koydugunuz oda da cok sicak olmasin yoksa bozanizda agir bir koku olusabilir.)
Yaklasik 24 saat sonunda bozaniz hazir olacaktir,eksiligi istediginiz gibi olmadiysa daha fazla bekletebilirsiniz,sonra buzdolabinda muhafaza edin..(Bu tarifle bir buyuk tencere oluyor.)

Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder