19 Mayıs 2014 Pazartesi

Gunesten gelen d vitaminini kacirmayalim...







   Havalar iyice isindi nihayet..artik korkmadan cocuklarimizi Gunesin faydali isinlariyla bulusturabiliriz, tabii zararli isinlarindan kacinmayi da ihmal etmeden..

D vitaminini ne kadar besinlerden almaya calissak da bu vucudumuzun ihtiyacina kiyasla nerdeyse imkansiz..hayvansal gidalarla d vitamini ihtiyacimizin ancak %10luk kismini karsilayabiliyoruz, bitkisel besinlerden ise d vitaminini eksigimizi hic karsilayamiyoruz bu durumda %90eksigimizi gunesten karsilamak zorundayiz.Yani tatil ve guneslenmek aslinda luks degil yemek icmek kadar vucudumuzun ihtiyac duydugu bir besin..

 Sadece cocuklarimiz degil bizim de guneslenmeye cok fazla ihtiyacimiz var aksi takdirde d vitamini eksikliginin sebep oldugu hastaliklar saymakla bitmez.Kemik erimesinden tutun,rasitizm gibi hastaliklarin yanisira  kanseri tetikledigi gibi ciddi arastirma sonuclari da var.Depresyon ve hatta kilo verememenizden bile guneslenmemek sorumlu olabilir.Cocuklarimizin kemik ve dis gelisimi icin de gunesten yararlanmasi sart.

Peki en verimli sekilde gunesten nasil faydalanabiliriz??tabii ki tatil yoksa guneslenmek de yok demek gibi bir sansimiz yok, zaten yilda 1/2hafta yaptigimiz tatilde aldigimiz gunes isinlari da yeterli degil.

Cildimizin hemen alt tabakasinda bir madde bulunuyor ve bu madde,gunes isinlarindaki UVB ile temas edince hemen d vitaminine donusuyor.Ne mucizevi bir olay degil mi?iste bu kadar basit yediklerimizle d vitamini alicaz diye cabalamaya hic gerek yok.

Tatile gitmesenizde balkonunuzda, bahcenizde, terasinizda cocugunuzu 15-20dakika gunesle bulusturmak yeterli.Nekadar fazla vucut uzuvlari kollari bacaklari,sirti gunesle temas ederse okadar iyi.

Sik sik 15-30dakikalik surelerde gunes kremsiz guneslenmek cok daha fazla d vitamini urettiriyor.Bu sure uzatikca d vitamini uretimi azaliyor.Gunes kreminin faydali UVB isinlarini gecirmedigi soyleniyor,zararli isinlari nekadar engelledigi de tartismali bir konu bu yuzden 30dakikadan fazla guneste kalmamak sartiyla kremsiz guneslenebilirsiniz.

Tabii ki cocuklarinizi hangi saatlerde gunese cikardiginiz da onemli.Yaz gunleri saat 11ile 15:00arasi gunes isinlarindan kacinmak lazim.Kis gunlerinde de tam tersi d vitamini almak icin bu saatleri yakalamak lazim.Guneslenmeden sonra da uzun uzun banyo yapmak yerine cabucak dus alip cikmak lazim.Bu arada evde cam dan gunes gelse de camin  d vitaminini  gecirmedigini unutmayalim.
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder