12 Mayıs 2014 Pazartesi

Cocuklarda erken goz muayenesi hayati onem tasiyor...






  Hayatimiz boyunca acilan pencerelerimiz olan gözlerimizin sagligi gerçekten çok onemli,bu konuda en ufak ihmalkarligimiz geri dönüşü olmayan  sikintilara sebep olabiliyor.

Cocuklarimizin ilk goz muayenesini cocugun sikintisi olsa da dile getiremeyecegi 1yasina kadar olan donemde mutlaka yaptirmaliyiz,cocuk doktorlari 1 yasindan sonraya bile kalmasini pek tavsiye etmiyorlar.Bu donemde dogustan olan sikintilar teshis edilip erken onlem alinabiliyor daha sonra da 3 yas ve 5 yasta goz kontrollerini yaptirip 1/2yilda bir kontrole goturmek gerekiyor.

 Ozellikle goz tembelligi,sasilik,goz yasi tikanikligi gibi problemlerin erken teshisi cocugun hayati boyunca bu sikintiyi cekmesine engel olabiliyor,gec kalinmasi belki duzelmiyecek problemlere sebebiyet verebilir.
Ozellikle genetik olarak ailede yuksek numarali gozluk kullananlarin cocugunun da goz problemlerine yatkinligi daha fazla oluyor.Ozellikle 2yas civarinda ortaya cikabilen bir sasilik turunun erken teşhisi hayati önem tasiyor.
 Ben İki kizimda da 1yas civari goz muayenesini yaptirdim.Serra'da bir problem cikmadi cok sukur ama Azra'da hicbir belirti olmamasina ragmen sag gozunde biraz astigmat cikti,doktor 2yasinda tekrar getirmemi buyudukce duzelebilecegini soyledi.Zaten suanda goz hastanelerine goturdugunuzde cocuk muayenesi gercekten cok kolay oluyor,fotograf ceker gibi bir makinayla dokum aliyolar ve kagit uzerinde gozde varsa problemler cikiyor ortaya.

 Ben ozellikle kardesimde goz tembelligini yasadigim icin kucukken onlem almanin cok onemli oldugunu biliyorum.Kiz kardesim kucukken arkadaslariyla oynarken onu ayaklarindan tutup dondurmusler ve goz bebekleri kaymaya basladi.Doktora goturdugumuzde goz temelligi oldugu ortaya cikti eger dondurulmeseydi erken goz doktoruna goturulmesi gerektigini bilmedigimizden kendi kendine ortaya cikana kadar belki de gecikilmis olunacakti ve omur boyu gozluk takmak zorunda kalacakti ama bu olaydan sonra 2yasindan itibaren gozluk takarak tedavisi tamamlandi ve ilkokul caginda gozlukten kurtuldu simdi hicbir problemi yok çok şükür.

 Bu yuzden lutfen ihmal etmeyelim ve cocuklarimizi en gec 1yas civari goz muayenesine  goturelim ve periodik olarak kontrollere de devam edelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder